ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Τετελεσμένα με τη νέα δομή στη Χίο επιχειρεί ο Μηταράκης

 

Τετελεσμένα με τη νέα δομή στη Χίο επιχειρεί ο Μηταράκης


Προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως προκύπτει από έγγραφο της εταιρείας προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων, χωρίς να περιμένει την τελική απόφαση του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης που έχει επιλεγεί.

Προ τετελεσμένων επιχειρεί να φέρει την τοπική κοινωνία, ακόμα και το ΣτΕ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, που προχωρά τα σχέδια κατασκευής των νέων υπερ-δομών σε Λέσβο, Χίο και Φυλάκιο Εβρου χωρίς να περιμένει την οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης για την κυριότητα της έκτασης στο όρος Θόλος, εκεί όπου προορίζεται να γίνει η δομή της Χίου.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προσωρινός ανάδοχος του έργου συνολικού κόστους 132.313.667,82 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με έγγραφό της προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ζητεί την παρουσία αρχαιολόγου στην περιοχή ώστε να επιβλέψει τα έργα που προτίθεται να ξεκινήσει στις 4/1 και ενώ ακόμα εκκρεμεί η οριστική απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής την οποία το Δημόσιο διεκδικεί από τον Δήμο Χίου.

Το υπουργείο, παρά το προσωρινό απαγορευτικό που είχε ορθώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο εξαιτίας της παραπάνω εκκρεμότητας, ως φαίνεται προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης, αρκούμενο στην απόρριψη των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Χίου από το ΣτΕ, δίνοντας έτσι το έναυσμα στην εταιρεία να ξεκινήσει τις εργασίες.

Εντύπωση ωστόσο δημιουργεί ότι μέχρι και χτες η σχετική σύμβαση δεν εμφανίστηκε στη «Διαύγεια» αν και, κατά δήλωση του υπουργού κ. Μηταράκη, αυτή είχε υπογραφεί από τις 17/12, όταν και την ανακοίνωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, χωρίς τότε να μπει σε άλλες λεπτομέρειες ως προς την ουσία της προσφυγής που αφορά το ιδιοκτησιακό.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χίου επικαλείται τίτλο ιδιοκτησίας χρονολογίας του 1929, που φέρει την υπογραφή τού τότε προέδρου Πρωτοδικών στο νησί, με τον οποίο τίτλο η επίμαχη έκταση περνούσε στη λεγόμενη «σχολική περιουσία». Αργότερα, με νόμο του 1992, το σύνολο της σχολικής περιουσίας πέρασε στους δήμους, ενώ το 2003 αφαιρέθηκαν από αυτούς οι λεγόμενες «βραχώδεις εκτάσεις» -όπως και η επίμαχη- περνώντας στο Δημόσιο. Ωστόσο με νόμο του 2014 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά όρισε ως ιδιοκτήτες των βραχωδών εκτάσεων τους όποιους διεκδικητές είχαν προκύψει έως τότε, είτε δήμους είτε ιδιώτες.

Ανάστατη η τοπική κοινωνία

Η γνωστοποίηση του εγγράφου τής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφερε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, που ετοιμάζεται για νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον υπουργό και βουλευτή Χίου κ. Μηταράκη καθώς και με την κυβέρνηση συνολικά. Ηδη η Συντονιστική Επιτροπή αιρετών και κατοίκων με ανακοίνωσή της καλεί τους ντόπιους εργολήπτες να απέχουν από κάθε μορφή συνεργασίας με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ζήτησαν και πέτυχαν την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου στις 30/12 με αποκλειστικό θέμα την περαιτέρω στάση του δήμου έπειτα από αυτές τις εξελίξεις.





Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΜΑΣ Η ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ


ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!



ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΦΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΕΛΛΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:


ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

ΣΕΛΙΔΕΣ